miercuri, 4 aprilie 2012

Vetrica





  Vetrica este o momeală ideală





"Vetrica (larva de rusalii) este o efemerida care traieste cu predilectie in apele curgatoare mari: Dunare, Prut, Mures, Olt, Tisa, Siret etc. In stadiul de ou fecundat cade in apa si se fixeaza de orice corp in imersiune. Dupa o perioada iese din ou o mica insecta, care isi cauta adapost in locurile sapate in mal de parintii ei. Incepe perioada de dezvoltare care, in functie de specie, poate dura 2-3 ani. In acest timp, larva, de culoare verde spalacit ca racii, creste si se dezvolta, ajungand la dimensiunea de 3-4 cm. Isi face casuta in care locuieste in pamant tare de culoare neagra, numit marna, care nu poate fi spalat de apa care curge. 

In acest pamant sunt sapate gauri ca la cascaval, unele langa altele, in care se adapostesc vetricele."






"Denumirea de vetrica vine de la vatra, loc unde oamenii se adunau, faceau focul, isi preparau mancarea si locuiau impreuna. Cand ajunge la dimensiunea de 1 cm este numai buna pentru pescuit. Zonele cu pamant in care traieste vetrica trebuie sa fie scufundate in apa sau la nivelul apei." 



Zborul vetricii, spectacol unic



"Cand devin mature ies din apa si se aseaza pe un suport, crenguta, piatra, etc. si stau cateva ore, timp in care se poduce metamorfoza lor, adica transformarea din gandac intr-un fluture ce poate fi asemanat cu o libelula de culoare alba, care se ascunde in pamantul de la malul apei. La un moment dat, ca la un semnal, ies mii de vetrice care incep sa zboare deasupra apei, unde se imperecheaza. Aproape instantaneu depun ouale, dupa care mor si cad pe apa. Acest moment este un adevarat festin pentru pesti, care le culeg si mananca pe saturate. Perioada de inmultire are loc la sarbatoarea religioasa Rusalii, adica ridicarea la cer. Zborul lor deasupra apei se poate asemana cu o ninsoare cu fulgi mari. Cu ani in urma, cand poluarea nu era cunoscuta, locuitorii satelor din preajma apelor culegeau atat de multe vetrice cazute pe malul apei incat le foloseau pentru hrana animalelor din curte sau pentru a ingrasa pamantul din gradina casei." 

Cum se recolteaza vetrica ?




"Se sapa la nivelul apei sau in apa in pamantul negru bucati mari de pamant, care se arunca pe mal si se cauta in ele vetrica. Cele mari se opresc iar cele mici se arunca inapoi in apa sa mai creasca. Se pastreaza intr-un vas cu apa din rau si se pun la umbra. Fiind foarte grase si fragile mor repede, motiv pentru care este indicat sa nu se culeaga prea multe deoadata ci in doua transe dimineata si dupa amiaza. Pentru a le culege trebuie sa te bagi in apa sau sa folosesti o lopata cu coada lunga de 3-4 m. Sunt bune pentru pescuit tot timpul anului, deoarece, traind in apa, reprezinta hrana de toate zilele a pestilor, cam cum e painea pentru noi. 

Locurile unde traiesc vetricele sunt un secret tinut cu strasnicie de pescarii localnici, care foarte greu va vor spune de unde le culeg. In schimb, va pot vinde cateva bucati la un pret pe masura, deoarece o vetrica este egal cu un peste si ei stiu lucrul acesta. Nu va sfatuiesc sa va bagati singuri in apa daca nu sunteti un bun inotator si daca nu mergeti mai multi sa va ajutati la sapat. Exista pericolul sa va inecati!"

http://coltisorderai.blogspot.ro
                                                              

    Vă mulțumesc pentru vizualizare!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu